6 съвета за безопасно онлайн пазаруване

Броят на хора, които предпочитат да пазаруват онлайн се увеличава всяка година, заради удобството и лекотата на онлайн пазаруването. Но има въпрос, който спира доста хора от това да пазаруват онлайн – безопасно ли е онлайн пазаруването?

Националният статистически институт (НСИ), показва, че 10.9% от хората в България, които никога не са пазарували онлайн имат опасения относно сигурността и поверителността на личните си данни. Немалко лица се притесняват от начина на доставка или връщане на стоките и възможностите за рекламация (9.3%).

Истината е, че винаги има опасност да откраднат информация от нашите кредитни карти, или продукта, който сме си поръчали да не бъде доставен. Ние от save-bg ще ви дадем 10 съвета, които да елиминират опасността от това да изгубите парите си онлайн.

1.Купувайте от сайтове, които предлагат наложен платеж

При наложен платеж вие заплащате поръчката си на куриера, който ви посещава с доставката. Това означава, че не сте предварително ангажирани със заплащането на продукта. За да елиминирате напълно риска от това да получите продукт, който не сте поръчали, винаги изисквайте:

2.Тест и преглед

С услугата “Тест и преглед”, можете да отворите и прегледате съдържанието на пратката преди да я заплатите. Това значи, че Вие може да се уверите дали продукта е този, който сте поръчали и отговаря на съответното качество, описано в сайта.

 

3.Винаги търсете ключалката горе вляво

Използвайки първите два съвета от save-bg, шансовете да заплатите за продукт и да бъдете измамени се доближават до нула. Ако все пак много сте си харесали продукт от сайт, който не предлага наложен платеж и/или тест и преглед, винаги търсете 🔒в ляво, преди url на сайта.

 

4.Не споделяйте твърде много информация

На никой онлайн магазин не му е нужна вашата дата на раждане, освен за да се увери, че имате навършени 18 години. За това избягвайте да давате излишна информация за себе си онлайн. Колкото по-малко хора знаят – толкова по малък шанс е някой да открадне вашата онлайн идентичност.

 

5.Използвайте познати Wi-Fi мрежи

Когато въвеждате лична информация, избягвайте използването на публични Интернет мрежи. Независимо дали сте в училище, или кварталното кафе, най-добре е да използвате мобилните си данни ако ще въвеждате информация, която може да бъде използвана от неправилните хора.

 

 

6.Подайте оплакване!

НИКОГА не се срамувайте да подадете оплакване ако някой ви изиграе онлайн. Първо се оплачете на магазина, ако те не ви обърнат внимание, подайте сигнал в КЗП. Ако и това не проработи, споделете преживяното с приятели и онлайн. По този начин поне ще предотвратите други хора да бъдат излъгани.

Save-bg