5 опровергани “факта”, които сме учили в училище

Мит: Хамелеонът променя цвета си с цел камуфлаж

 MYTH: Chameleons change colors to camouflage themselves.

Повечето хора смятат, че хамелеоните променят цвета на своята кожа за да се впишат в обстановката, в която са. Звучи логично, нали? Всъщност, учените вярват, че една от главните причини хамелеоните да променят цвета на кожата си е, за да изпращат сигнали към останалите хамелеони. Например, тъмният цвят значи, че хамелеонът е ядосан. По-ярките цветове могат да бъдат използвани  за привличане на противоположния пол.

Някои хамелеони променят цвета на кожата си, за да се приспособят към температурните условия или светлината. Например, когато стане студено, хамелеона може да промени кожата си към по-тъмен цвят за да абсорбира повече светлина и топлина.

 

Мит: Христофор Колумб е открил Америка
MYTH: Christopher Columbus discovered America.

Дори в Америка, според проучване на Мичиганския Университет през 2005, 85% от хората вярват, че Колумб е човека открил континента през 1492. Всъщност човека достигнал пръв до бреговете на Америка е Лейф Ериксон, през около 1000г. след Христа.

Пътешествието на Колумб е известно с това, че е пренесло в Северна Америка болести, които са убили над 90% от тогавашното местно население.

Мит: Алберт Айнщайн е бил слаб ученик

MYTH: Albert Einstein failed math in school and was a terrible student.

Идеята зад този мит звучи привлекателна. Може би ти си един от хората, които не са добри в училище, но след това може да се окажеш скрит гений. По света има много такива примери, но Алберт Айнщайн не е един от тях. Като по-малък той е бил отличен ученик по математика и всичко останало.

Мита за това, че е бил слаб ученик идва от времето, когато е бил скъсан на приемния изпит в Цюрихския университет. Но това става няколко години преди той да завърши гимназия, като също така не е говорил Френски. Той е изкарал добра оценка на математическата част от изпита, но е бил скъсан по зоология, ботаника и Френски език.

Има и други митове за Алберт, които не са верни. Например, че се е научил да чете доста по-късно от своите връстници и, че е имал затруднения при ученето.

Мит: Ябълка е паднала на главата на Исаак Нютон

MYTH: Sir Isaac Newton

Легендата как великият учен е “открил” гравитацията не е съвсем вярна, но е преувеличена версия на това, което се е случило. Истината е, че той е започнал да работи по своята теория след като е видял как ябълка пада от дърво.

Великата Китайска Стена е единственото нещо построено от човек, което можем да видим от космоса

Brown Concrete Wall Surrounded By Trees

Важно е да уточним, че докато човешки постройки като Великата китайска стена могат да бъдат видени от сателити, които обикалят орбита на земята, то те не могат да бъдат видяни от по-големи разстояния, като например Луната.

“Единственото нещо, което можеш да видиш от луната е красива сфера, най-вече бяла, с някои жълти и сини части, както и редки части със зелена растителност.” Това са думите на Алън Бийн – астронавт от Аполо 12.

Структурите, които можем да видим от космоса, зависят от разстоянието както и от времето. През 2003, китайски астронавт признава, че не е успял да види стената от космоса, заради неподходящи времеви условия.

При добри условия, астронавтите в Международната Космическа Станция могат да видят по-големите градове, Пирамидите в Гиза и някои по-големи мостове.

Хареса ли ти тази статия?

Person Holding Round Smiling Emoji Board Photo

Тогава със сигурност ще ти харесат и кодовете за отстъпка и най-добрите намаления, които сме подбрали за теб.

Към началото

Кодове за отстъпка

Дамски Дрехи

Мъжки дрехи

Save-bg