Как пощенските гълъби винаги се връщат?

Всички знаем, че в далечното минало не е имало технологии, с които хората да комуникират помежду си, затова те са си разменяли писма по много по-различни начини, като например с гълъби. Пишете желаната от Вас информация, закачате я на крачето на гълъба и той я носи до получателя си и Ви остава само да чакате своя отговор. Но как знае на къде да лети, за да стигне до желаната от Вас точка?

Пощенските гълъби са малко по-различни от обикновените, които виждаме по улиците. Тази порода гълъби имат вроден инстинкт да намират пътя си до вкъщи от дълги разстояния. Отглеждат се с много внимание, любов и търпение, за да им харесва да се връщат вкъщи.

За разлика от птиците, пренасящи писма по филмите, на пощенските гълъби от реалността не можем да им кажем име и адрес и да очакваме, че те ще отидат точно там. Те могат да запомнят само 2-3 места, до които да отидат и да се върнат обратно до дома си.

Могат да преминат разстояние от 1 770 километра със скорост от 80 км. в час.

Способността да летят с тази скорост е помагала в миналото, когато домашните гълъби са предавали навреме важните военни съобщения и са получавали награди за своя труд.

И все пак всеки от нас се пита как успяват да намерят пътя си обратно при такова огромно разстояние? Ако ги сравним с нас хората, ние все ще успеем с помощта на телефон, навигация, дори чрез питане на всеки срещнат човек, но какво използват гълъбите, за да се справят с това положение? Направили са се много научни изследвания, но все още никой не е напълно точен в обяснението си за този въпрос.

Има няколко теории, с които ще ви запознаем

Според някои учени, гълъбите имат вроден компас, който им помага да летят в правилната посока, и карта, по която да се ориентират за правилното място. Както много други птици, и гълъбите се ориентират с помощта на слънцето като преценяват посоката по ъгъла на слънчевите лъчи. Но „картата“ и досега си остава неизяснена.

Според други пък, пощенските гълъби усещат магнитните полета на планетата Земя и се ориентират по тях. Най-новите изследвания показват, че те разчитат на ниската честота на инфразвука и така намират пътя към дома. Тези нискочестотни звуци са недоловими за човешкото ухо, но ги има почти навсякъде. Чуват се дори от океаните и моретата. Така гълъбите може би слушат тези звуци и докато усетят звуците от дома кацат там. Разбира се, също така изследователите отбелязват, че гълъбите със сигурност се ръководят и от познати сгради или други места, които са виждали около вкъщи, точно както и ние хората.


Save-bg